22.07.2019 – Resfințire și liturghie arhierească în Parohia Costeni, Filia Chiliu, din județul Gorj

Sfintiri

În duminica a V-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit slujba de refințire a bisericii cu hramul „Sf. Mc. Pantelimon”, din Parohia Costeni, filia Chiliu, Protoieria Târgu-Jiu Nord. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a liturghisit înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, într-un altar de vară, amenajat lângă sfânta biserică.  

În această zi de duminică, Părinții Bisericii au rânduit citirea pericopei evanghelice care vorbește despre vindecarea celor doi demonizați din ținutul Gadarei, preluată din Evanghelia după Matei 8, versetele 28-34.

 

În semn de prețuire pentru implicarea în misiunea preoțească și administrativă, părintele paroh Gărăcel Ioan Alin a fost ridicat la rangul de iconom. Totodată, pentru ajutorul acordat înfrumusețării sfintei biserici, Consiliul Local al Primăriei Godinești a primit gramată de mulțumire din partea Arhiepiscopiei Craiovei. De aceeași prețuire s-au bucurat și oamenii din parohie dar și din alte locuri care au contribuit ca biserica să recapete frumusețea de odinioară.

În cuvântul de binecuvântare și de întărire în credință, ÎPS Dr. Irineu a vorbit, mai întâi, despre rolul Bisericii în viața unei comunități sătești. În orice loc și timp al vieții ne-am afla, Biserica este centrul nostru. Sfințirea unei biserici este un moment de mare sărbătoare atât pentru înaintași cât și pentru cei prezenți: „Biserica este cu adevărat inima satului. Ea este aceea care ne protejează și ne adăpostește. În Biserică suntem toți laolaltă și stăm unii lângă alții fără diferențe. În Biserică se împărtășește fiecăruia darului Duhului Sfânt și de aici mergem acasă la noi încărcați de daruri duhovnicești. Întotdeauna când sfințim o biserică este pentru toți creștinii ortodocși o sărbătoare, nu numai pentru cei care au ridicat biserica, au înfrumusețat-o și au făcut-o să arate atât de primitoare pentru sfintele slujbe, ci și pentru cei care vin din alte părți. Biserica rămâne mereu prezentă în viața credincioșilor și în preocuparea lor. În jurul sfintei biserici, creștinul ortodox s-a simțit protejat, adică la adăpost de toate ispitele și necazurile vieții Dacă a existat vreo durere sau vreo suferință, dacă a existat moarte sau lacrimi, creștinul și-a găsit alinarea și pacea sufletească în Biserica Mântuitorului Iisus Hristos”.

În a doua parte a predici, Părintele Mitropolit a pus accentul pe textul pericopei evanghelice rânduită astăzi pentru citirea în cadrul Sfintei Liturghii. Puterea Mântuitorului Hristos de a vindeca pe cei doi demonizați din ținutul Gadarei este mereu prezentă în Sfintele Taine ale Bisericii. Creștinii sunt încorporați în sfânta Sa Biserică și au datoria de a se îndepărta de cel rău, care prin păcat a adus moartea în lume. Îndemnul clar a fost acela de a rămâne lângă Dumnezeu, de a fi aproape de preoții Bisericii și de a nu apela la oamenii care se numesc vrăjitori sau ghicitori: „Din Evanghelia de astăzi învățăm să ne fie teamă de cel rău, însă nu fără limite, pentru că Cel care ne apără este Dumnezeu. Amânarea pocăinței este un păcat foarte mare, la care sunt ademenți creștinii noștri. Când suntem la o vârstă tânără, avem impresia că vom trăi veșnic. Apoi, când ajungem la bătrânețe, toate mădularele noastre slăbesc și nu mai reușim să ne îndreptăm, să ne spovedim, nu mai reușim să ne împărtășim. Chiar și în acel moment, vine cel rău și ne dă gândul că încă mai avem mult de trăit. Din nefericire, firul vieții noastre se sfârșește repede și ajungem în momentul în care vom da seamă pentru viața noastră. Așadar, trebuie să fim mereu pregătiți pentru viața de dincolo de moarte și pentru Împărăția lui Dumnezeu care începe deja din Biserică”.

 

(Doru Marcu)