27.08.2013 – Liturghie arhierească în Protoieria Băileşti: Biserica Parohiei doljene Covei, resfinţită

Relatari


 
Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Parohia Covei, Protoieria Băileşti, judeţul Dolj, s-a împodobit cu haină nouă în cea de IX-a Duminică de după Rusalii. Slujba de resfinţire şi Sfânta Liturghie au fost oficiate de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi. Sfântul locaş a fost sfinţit în anul 1858, de Sfântul Ierarh Calinic, în vremea aceea arhiepiscop al Râmnicului şi Noului Severin.

 
Credincioşii Parohiei doljene Covei, din comuna Afumaţi, au venit luat parte, duminică, 25 august, la slujba resfinţirii bisericii din localitate. În mijlocul lor s-a aflat IPS Părinte Irineu, care a binecuvântat frumoasa lucrare. În fruntea lor s-a aflat preotul paroh Sorin Mihai Hagiu care a fost răsplătit cu rangul bisericesc de sachelar, pentru osteneala depusă la înfrumuseţarea sfintei biserici. Alături de cucernicia sa, Marian Belu a primit o gramată de mulţumire, pecetluită cu semnătura IPS Părinte Mitropolit.
Cuvântul de învăţătură, aşezat de Mitropolitul Olteniei la inimile credincioşilor prezenţi, a avut ca punct de plecare minunea „potolirii furtunii pe mare”, subiectul pericopei evanghelice din Duminica a IX-a de după Rusalii. „Cum aflăm din Sfânta Evanghelie de astăzi, Mântuitorul Iisus Hristos poartă de grijă pe Sfinţii Apostoli care, după ce s-au urcat în corabie ca să treacă de cealaltă parte a mării, la miez de noapte s-a produs furtună mare, şi Mântuitorul Hristos mergea pe valuri, pe apă. S-a apropiat de corabie, şi deodată Sfinţii Apostoli s-au înfricoşat aşa de tare, încât au crezut că văd o nălucă, şi au început să strige. Deodată, Mântuitorul Iisus Hristos li S-a arătat şi le-a spus să nu se teamă, că El este”, a spus IPS Părinte.
 
„Biserica este Trupul Domnului nostru Iisus Hristos”
În continuare, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre importanţa Bisericii în viaţa fiecărui creştin, ea fiind sfinţită de Însuşi Mântuitorul Iisus Hristos. Totodată, IPS Părinte a arătat valoarea istorică a sfântului lăcaş de închinare, fiind târnosit de mâna Sfântului Ierarh Calinic. „Este o binecuvântare şi în acelaşi timp o bucurie deosebită pentru dumneavoastră că începutul acestei sfinte biserici a fost legat de Sfântul Ierarh Calinic, Episcop al Râmnicului, păstor şi Ocrotitor al Mitropoliei Olteniei, ajutător şi mijlocitor pentru noi înaintea lui Dumnezeu. Biserica are un rol esenţial în viaţa noastră, a avut dintotdeauna şi va avea. Niciodată Biserica nu-şi va pierde importanţa în viaţa omului, pentru că este sfinţită de Însuşi Mântuitorul Iisus Hristos, fiind Trupul Său Tainic, El fiind Capul, după cum ne spune Sfântul Apostol Pavel. Ea este organizată ca o instituţie divină şi umană, deopotrivă. Este Divină sau Dumnezeiască pentru că Însuşi Domnul a întemeiat-o şi îi poartă de grijă pe pământ şi în Împărăţia Sa cea Cerească”, a adăugat IPS Irineu.
 Sfinţită de Sfântul Ierarh Calinic
Biserica  cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” şi „Sfânta Parascheva” din Parohia Covei, a fost ridicată între anii 1853 – 1858, fiind sfinţită la data de 13 iulie 1858 de Sfântul Ierarh Calinic, pe atunci Episcop al Râmnicului şi Noului Severin. Între anii 1936 – 1941 a fost restaurată, modificându-se forma iniţială. În anul 1962 a fost restaurată pictura, slujba de resfinţire fiind săvârşită la data de 11 noiembrie 1962, de către vrednicul de pomenire mitropolitul Firmilian Marin al Olteniei. În 2009, cu binecuvântarea IPS Părinte Irineu, sfântul locaş a fost restaurat atât la interior cât şi la exterior, prin contribuţia autorităţilor locale şi a parohienilor.
 

Gabriela Popescu