Beneficiarii Centrului Social de Urgenţă pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile”, al Asociaţiei Vasiliada, au fost implicaţi în această perioadă într-o serie de activităţi de terapie ocupaţională şi de informare pe teme de sănătate. Astfel, în cadrul activităţii de terapie ocupaţională, din cadrul proiectului Subvenţie Legea 34/1998, beneficiarii aşezământului social din Craiova, alături de echipa de specialişti, au început tradiţionala campanie de confecţionat obiecte şi felicitări specifice primăverii, prin tehnici de croşetare, desen, decupaj, împletire şi pictură. „Această activitate se încadrează în activităţile de terapie ocupatională şi are drept scop dezvoltarea, ameliorarea sau refacerea capacităţii persoanelor cazate de a desfăşura activităţi necesare vieţii, precum şi dobândirea încrederii în sine. Toate acestea conduc la reintegrarea socio-profesională a persoanelor fără adăpost”, a subliniat diac. Sorin Pârvănescu, coordonatorul Centrului „Sfântul Vasile”.
Prevenţia afecţiunilor de sezon, tema sesiunii de informare
Pe lângă atelierele de creaţie cu rol în dezvoltarea abilităţilor practice, abilităţilor de relaţionare, a imaginaţiei, echipa de specialişti se concentrează asupra implicării beneficiarilor în sesiuni de informare. O astfel de activitate s-a desfăşurat în această perioadă, prilej cu care asistentul medical al Centrului Social le-a vorbit celor prezenţi pe marginea unei teme din domeniul sănătăţii: prevenirea virozelor respiratorii. În acest context, doamna Mihaela Nicolescu, asistent medical, a enumerat mai multe metode de prevenire ale acestei afecţiuni, precum: evitarea contactului cu persoane bolnave, evitarea spaţiilor aglomerate, păstrarea unei igiene riguroase a mâinilor prin spălare frecventă şi purtarea măştilor de protecţie.
Potrivit reprezentanţilor Centrului Social, obiectivul prioritar în asistenţa medicală a persoanelor cazate în cadrul aşezământului îl reprezintă îngrijirea sănătăţii şi educaţia privind sănătatea. În acest sens, Asociaţia Vasiliada a încheiat mai multe parteneriate cu policlinici private, în vederea asigurării consultaţiilor gratuite pentru beneficiarii Centrului Social „Sfântul Vasile”. „Fără ajutorul nostru, aceste persoane marginalizate social nu pot ajunge la medic pentru a-şi trata afecţiunile, acest lucru fiind necesar pentru integrarea lor socială”, a subliniat Mihaela Nicolescu, asistent medical în cadrul Centrului.
Pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţilor de reintegrare socio-profesională pentru beneficiari, Asociaţia Vasiliada, care administrează Centrul social, este susţinută permanent de către cei doi parteneri: Consiliul Local Municipal Craiova, prin Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Craiova, şi Arhiepiscopia Craiovei.
Gabriela Firu