Liturghie arhierească în Sâmbăta lui Lazăr, la Catedrala Mitropolitană din Craiova

Evenimente

Potrivit tradiției Bisericii Ortodoxe, sâmbăta dinaintea praznicului Intrarea Domnului în Ierusalim a fost rânduită pomenirii Sf. Lazăr, fratele Mariei și al Martei, înviat din morți de către Mântuitorul Hristos.

În ziua de 24 aprilie 2021, în Sâmbăta lui Lazăr s-a săvârșit Liturghia arhierească la Catedrala Mitropolitană „Sf. Mc. Dumitru”, din Craiova. Slujba a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, alături de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Popescu Dan-Nicolae a fost hirotonit preot pe seama Paraclisului Mitropolitan „Sf. Gheorghe” – Vechi, din Craiova.

După citirea rugăciunii pentru încetarea epidemiei de coronavirus, ÎPS Irineu a ținut un cuvânt de învățătură celor prezenți la sfânta slujbă. Mai întâi, Înaltpreasfinția Sa a subliniat că se cunosc puține detalii despre viața lui Lazăr, prietenul Domnului, însă se presupune că era cunoscut în Ierusalim și în împrejurimile acestuia. Din Sfintele Evanghelii știm faptul că Mântuitorul Hristos a săvârșit multe minuni dintre care învierile din morți rămân cele mai semnificative. Dacă învierea fiului văduvei din Nain și a fiicei lui Iair s-au petrecut într-un cerc restrâns, învierea lui Lazăr a devenit cunoscută în tot Ierusalimul și a avut loc cu puțin timp de Intrarea Domnului în cetatea sfântă unde avea să fie judecat și răstignit. Însă înainte de învierea Sa din morți, Hristos le-a arătat Sf. Apostoli că El este Cel care are putere peste cei vii și peste cei morți: „Învierea lui Lazăr aruncă o privire spre Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Sfinții Apostoli vor fi întăriți în credință de această înviere. Dacă Hristos l-a înviat pe Lazăr, El Însuși va avea putere să învieze din morți. După înviere, Hristos va rămâne veșnic cu firea noastră omenească, ridicată de-a dreapta Tatălui ceresc. Cu alte cuvinte, Hristos l-a readus la viață pe Lazăr pentru a arăta că El este moartea și învierea noastră, că El este Dumnezeul nostru”.

În a doua parte a predicii, Părintele Mitropolit a vorbit despre legătura dintre învierea lui Lazăr și învierea noastră. De asemenea, având în vedere că ne apropiem de Sfintele Sărbători de Paști, trebuie să ne pregătim pentru a primi curați bucuria Învierii din morți a Mântuitorului Iisus Hristos: „Învierea lui Lazăr este și o pregătire a noastră pentru viața veșnică. La fel ca Lazăr, toți vom muri dar vom și învia prin puterea lui Dumnezeu. La înviere vom primi și răsplată pentru faptele noastre. Cei care nu s-a pregătit și nu și-au curățit sufletul de păcate prin spovedanie și prin Sfânta Împărtășanie vor fi osândiți. De aceea, săptămâna acesta să mergem să ne spovedim, să ne curățim sufletul prin tainele Bisericii ca să putem primi cu adevărat Taina Sfintei Învieri. În aceste zile să medităm la pătimirile Mântuitorului și să ne rugăm mai mult pentru a-l primi pe Domnul așa cum se cuvine în noaptea Sfintei Învieri”.