Biserica Harșu din Craiova și-a sărbătorit hramul „Sfinții Părinți Ioachim și Ana”

Evenimente

Biserica  „Sfinții Părinți Ioachim și Ana” – Harșu din Craiova și-a sărbătorit hramul principal joi, 9 septembrie. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită la altarul din curtea Bisericii de către Pr. Paroh Viorel Dică și Pr. Conf. univ. dr. Picu Ocoleanu. Numeroși credincioși au participat la slujba religioasă oficiată pentru cinstirea Sfinților Părinți Ioachim și Ana. La final, a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii sfântului locaș, trecuți la Domnul. Pr. Paroh Viorel Dică a subliniat că în aceeași zi s-a încheiat ediția din acest an a Proiectului de suflet al Parohiei, „Festivalul Costumului Popular Românesc”, în cadrul căruia credincioșii au purtat costume tradiționale la biserică.

 „A fost o sărbătoare frumoasă, credincioșii au primit cu foarte mare bucurie și darurile pe care le-am împărțit tuturor celor prezenți. Pentru că este hramul principal al Bisericii, au venit enoriași din tot orașul. S-a încheiat totodată «Festivalul Costumului Popular Românesc», care a început în Duminica Rusaliilor și a continuat până în ziua hramului Bisericii, în data de 9 septembrie. Toată vara, oamenii au venit la biserică îmbrăcați în costume populare, cu ii, cu tot acest ansamblu care ține de îmbrăcămintea tradițional românească. S-a adus foarte multă culoare, nou, tradiție în curtea Bisericii și foarte multă bucurie, pentru că duminică de duminică am prezentat câte o persoane cu un anumite port popular. Credincioșii au redescoperit astfel rădăcinile, tradițiile locurilor, pentru că sunt credincioși și din alte zone ale Olteniei. A fost o atmosferă plină de culoare și de frumos ”, a subliniat Pr. Paroh Viorel Dică.

Istoricul Bisericii Harşu

Biserica cu hramurile „Sfinţii Părinți Ioachim şi Ana” şi „Sfântul Haralambie”, cunoscută sub numele de Harşu, este situată în apropierea pieţei centrale a municipiului Craiova. Denumirea uzuală vine de la ctitorul principal, Aşu Sîn Traian Ot Vrast, cel care a temeluit-o între anii 1802-1806. În cei peste 200 de ani de existenţă, sfântul locaş a cunoscut mai multe reparaţii şi renovări, ultima fiind încheiată în anul 2008, la 7 septembrie, când Biserica a fost resfinţită de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu.

Gabriela Firu