Serbarea Seminarului din Craiova: Prăznuirea Sf. Ier. Grigorie Teologul

Evenimente

În fiecare an, în ziua de 25 ianuarie, Seminarul Teologic din Craiova prăznuiește cu mare cinste pe Sf. Grigorie Teologul, ocrotitorul acestui sfânt așezământ, al elevilor care învață aici și al cadrelor didactice. În seara zilei de 24 ianuarie, sărbătoarea a început cu Slujba Vecerniei, unită cu cea a Litiei.

În dimineața zilei de 25 ianuarie 2023, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, dintre care amintim pe: Pr. Prof. Univ. Dr. Nicolae Răzvan Stan, decanul Facultății de Teologie; Pr. Prof. Vintilă Belcineanu, directorul Seminarului, și Pr. Prof. Adrian Lupu, consilier eparhial. Din partea Inspectoratului Școlar Dolj au fost prezenți: Prof.  Daniel Alexandru Ion, Inspector Școlar General; Inspectoarele General Adjunct Prof. Aida Ionescu și Prof. Irina Broscaru; Prof. Dr. Iuliana Gheorghe, Inspector de specialitate. La momentul potrivit, seminariștii s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Răspunsurile de la strană au fost date de către Corul Seminarului Teologic, dirijat de către Prof. Dr. Victor Șapcă.

În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit mai întâi despre viața Sf. Grigorie Teologul, un învățat ierarh al Bisericii din secolul al IV-lea: „Serbăm astăzi pe Sf. Grigorie Teologul, unul dintre cei trei mari dascăli ai lumii și ierarhi. Sf. Grigorie de Nazianz este dascălul credinței și învățătorul Bisericii, dar și un arhiereu al Mântuitorului Hristos. Sf. Grigorie s-a născut din părinți credincioși, tatăl fiind Grigorie episcopul și mama sa Nona, cu frați sfinți în calendarul nostru. Din tinerețe a devenit cunoscător al filozofiei, al retoricii și al poeziei din vremea sa. Învățătura lumească a fost de folos pentru Sf. Grigorie, ca să-și îmbrace cuvântul ca un fluier păstoresc, cuvânt încreștinat în gândirea și concepția Sf. Grigorie. El nu a fost un filozof pentru filozofi ci a fost un creștin pentru filozofi, adică un învățător care a experimentat Evanghelia Mântuitorului. Din această învățătură a Domnului s-a hrănit, dar la rândul să a hrănit și pe alții”.

În a doua parte a cuvântului, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre sfinți ca modele pentru tinerii seminariști: „Această școală este încredințată Sf. Grigorie Teologul și îl are ca protector și învățător. Cu toții trebuie să cunoaștem opera Sf. Grigorie de Nazianz pentru că altfel nu v-ați regăsi ca elevi ai acestui Seminar. Trebuie să citiți opera sfântului și să o cunoașteți. În același timp, trebuie să ne rânduim viața asemenea vieții sfântului Grigorie. Tocmai la vârsta tinereții aveți nevoie de exemple și de repere în viață. Lumea aceasta nu este întotdeauna o lumină și de cele mai multe ori ne oferă întuneric sau confuzie. Dacă aveți modelul Sf. Grigorie veți dobândi o identitate și maturitate frumoasă. Insistați să căutați valorile unde este mina de aur a Bisericii. Cu alte cuvinte, sfinții sunt comoara Bisericii noastre și dintre ei putem să ne luăm adevăratul exemplu pentru viața noastră. Nu omul economic din lumea de astăzi, pe care societatea îl promovează, trebuie să fie idealul tânărului de astăzi. În viață poți să dobândești valori dacă ai credință și le poți stăpâni cu sănătate. Numai credința în Dumnezeu te ajută să ajungi om desăvârșit”.

În ultima parte a cuvântului, Părintele Mitropolit a amintit de vocația preoțească ca dar primit de la Dumnezeu: „Iubiții mei, sunteți chemați spre preoție, o responsabilitate foarte mare. Este o chemare a lui Dumnezeu pe care v-a dat-o nu pentru că ați fi avut vreun merit ci pentru că iubirea lui Dumnezeu este mare pentru noi toți. Așadar, nu dați înapoi când este vorba de a merge înainte. Orice retragere în trecut înseamnă o distrugere a viitorului. Așadar, păstrați-vă mintea și sufletul curat”.

Imediat după Sf. Liturghie, în Sala de conferințe a Seminarului a avut loc desfășurarea programului muzical-artistic pregătit de elevii seminariști sub îndrumarea părinților profesori și a doamnelor profesoare:  Prof. Dr. Victor Șapcă, Prof. Dr. Maria Trușcă, Prof. Delcea Tanța, Prof. Pană Roxana, Diac. Prof. Dr. Emil Manea și Pr. Prof. Dr. Sperlea Cristin.

În încheiere, ÎPS Irineu a mulțumit invitaților pentru prezență, dar și organizatorilor pentru realizarea acestui program: „Serbarea de astăzi se prezintă la superlativ, având în vedere atâtea daruri pe care noi le-am primit cu ocazia cinstirii Sf. Grigorie Teologul. Sf. Liturghie de dimineață, împărtășirea cu Preacuratele Taine, cuvântul de învățătură despre Sf. Grigorie și această frumoasă compoziție artistică împletesc bucuria de astăzi. Așadar, Îl rog pe bunul Dumnezeu și pe Sf. Grigorie să vă ajute în continuare să realizați lucruri frumoase aici la Seminar. Totodată, doresc să vă felicit pentru organizarea acestor momente deosebite”.