Finalizarea Concursului Național Catehetic în Arhiepiscopia Craiovei

Evenimente Proiecte

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Departamentul de Tineret și Catehizare a organizat joi, 25 aprilie 2024, evaluarea Concursului Național Catehetic „Hristos  – Cuvântul care vindecă”, etapa eparhială. Anul 2024 a fost declarat, în Patriarhia Română, Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți. Între manifestările culturale și educaționale organizate cu prilejul acestui an a fost organizat și Concursul Național Catehetic „Hristos – Cuvântul care vindecă”, ediția a XVI-a.

În Arhiepiscopia Craiovei, 42 de grupuri parohiale de tineret s-au înscris în concurs și au finalizat cu succes activitățile dedicate anului omagial. Preotul coordonator de grup a avut sarcina de a susține cel puțin 3 cateheze subscrise temei concursului, precum și organizarea a cel puțin 3 activități pe aceeași temă. Tinerii au avut șansa să cunoască învățătura de credință cu privire la grija față  de cel bolnav, aflat în suferință, să cunoască mărturii din Sfânta Scriptură cu privire la suferință, boală trupească, boală sufletească și tămăduire, să pună în practică și să trăiască experiența filantropiei în comunitatea parohială și în societate, să prețuiască sănătatea și viața ca daruri ale lui Dumnezeu și să se implice activ în viața Bisericii.

Concursul Național Catehetic promovează relația Biserică – Școală – Comunitate, astfel încât preoții, prefesorii de religie, cadrele didactice, directorii de unități școlare, autoritățile locale și alți parteneri locali și oameni de bine, și-au unit eforturile  în jurul acestui concurs, care a adus multă lumină în comunitățile lor.

Evaluarea proiectelor s-a făcut de către o comisie numită de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu și a fost formată din: inspectorul de cateheză parohială: PC. Pr. Ștefan Bărbulescu; profesor de catehetică/omiletică: Pr. Asist. Univ. Dr. Mădălin Ștefan Petre; inspector de Religie: Dna. Prof. Dr. Iuliana Gheorghe; profesor de limba română: Dna Prof. Dr. Daciana Dumitru. În etapa eparhială s-au calificat 18 grupuri parohiale de tineret, cele mai bune 3 proiecte din fiecare protoierie. Dintre acestea amintim pe:

Protoieria Târgu Cărbunești:

Locul I: Parohia Baia de Fier I, coodonator preot Ciungu Ionuț,

Locul II: Parohia Hirișești, coordonator preot Popescu Paul Ionuț,

Locul III: Parohia Pojogeni, coordonator preot Chesnoiu Cătălin.

Protoieria Craiova Nord:

Locul I: Parohia Albești, coodonator, preot Ocheșel Adrian,

Locul II: Parohia Vârvor, coordonator, preot Nicola Daniel,

Locul III: Parohia Filiași III, coordonator, preot Șișu Daniel.

Protoieria Târgu Jiu Nord:

Locul I – Parohia Sf. Apostoli – Târgu-Jiu, coordonator preot Tomescu Ion,

Locul II – Parohia Motru I, coordonator preot Budeanu Daniel,

Locul III – Parohia Lelești, coordonator preot Pupăzan Sergiu.

Protoieria Băilești:

Locul I: Parohia Urzicuța, coordonator preot Țenea Daniel Cosmin,

Locul II: Parohia Unirea II, coordonator preot Boată Ilie,

Locul III: Parohia Comoșteni, coordonator preot Nicola Alin Constantin.

Protoieria Târgu Jiu Sud:

Locul I: Parohia Rovinari II, coordonator preot Daniel Foanene,

Locul II: Parohia Vlăduleni, coordonator preot Grigore Brănescu,

Locul III: Parohia Piscuri, coordonator preot Florin Păsărin.

Protoieria Craiova Sud

Locul I: Parohia Sfinții Martiri Brâncoveni, coordonator preot Dorobăț Constantin-Cosmin,

Locul II: Parohia Sf. Ier. Petru Movilă,  preot Nincu Mircea,

Locul III: Parohia Celaru II, preot Buzulică Petre.

Câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul care vindecă”, ediția a XVI-a, anul 2024, în Arhiepiscopia Craiovei, sunt următorii:

Locul I: Parohia Sfinții Martiri Brâncoveni, coordonator preot Dorobăț Constantin-Cosmin, Protoieria Craiova Sud, cu proiectul „Și eu sunt Samarineanul Milostiv!”;

Locul II: Parohia Baia de Fier I, coodonator preot Ciungu Ionuț, Protoieria Târgu Cărbunești, cu proiectul „Vindecarea începe cu apropierea de Dumnezeu” și Parohia Albești, coodonator, preot Ocheșel Adrian, Protoieria Craiova Nord, cu proiectul „Micii samarineni pe drumul bolii și suferinței”;

Locul III: Parohia Filiași III, coordonator, preot Șișu Daniel, cu proiectul „Biserica, locașul tămăduirii”.

La nivel național va fi premiată echipa care a obținut Locul I pe eparhie, în cadrul unei ceremonii de premiere, în data de 21 mai 2024, în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

„Ne bucurăm că am făcut parte din Concursul Național Catehetic. A fost antrenant și ziditor pentru tinerii noștri și asta s-a văzut în motivația lor. Vreau să îi felicit pe toți preoții participanți! Am văzut proiecte foarte frumoase și bogate în activități. Trebuie să recunoaștem că este mult efort, în spatele unui astfel de proiect. Nu mă simt cu nimic mai presus de ceilalți participanți. Am făcut cu toții lucruri firești, lucruri pe care eram datori să le facem. Îi încurajez pe toți colegii preoți să continue aceste activități frumoase, fiindcă sunt spre folosul Bisericii. Ne hrănim, pur și simplu, din energia și potențialul tinerilor. Mă bucur foarte mult că am reușit să ajungem și mai mult la sufletul lor, prin intermediul acest concurs. Acesta este câștigul! Tinerii din generația de azi sunt tineri isteți, deosebesc repede autenticul de fals. Relația cu ei trebuie să fie una vie, deschisă, sinceră, bazată pe încredere și cu un limbaj adaptat vârstei lor. Le doresc tuturor părinților participanți mult succes în pastorația și catehizarea tinerilor. La Patriarhia Română nu ne vom reprezenta pe noi, ci vom reprezenta toți preoții participanții din Arhiepiscopia Craiovei, care fac eforturi pentru a aduce și a păstra tinerii în biserică. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, a declarat Pr. Dorobăț Constantin-Cosmin.

La finalul evenimentului, Părintele Ștefan Bărbulescu, inspector în cadrul Departamentului de Tineret și Catehizare, i-a felicitat pe toți participanții pentru proiectele reușite și le-a oferit din partea Arhiepiscopiei Craiovei diplome și premii. De asemenea, grupurile parohiale de tineret au fost invitate să participe Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Oltenia 21-22 iunie 2024, la taberele care vor fi organizate în această vară, precum și la celelalte proiecte ale Departamentului de Tineret și Catehizare.

(Pr. Ștefan Bărbulescu)