Un nou protoiereu în Arhiepiscopia Craiovei: numirea preacucernicului părinte Cimpoeru Emilian la Protopopiatul Craiova Nord

Evenimente

În ziua de vineri, 26 aprilie 2024, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în cadrul ședinței Permanenței Consiliului Eparhial, preacucernicul părinte Cimpoeru Emilian a fost numit  în calitatea de protoiereu al Protopopiatului Craiova Nord, din județul Dolj. Părintele Cimpoeru a depus jurământul de credință și a mulțumit Înaltpreasfințitului Irineu pentru încrederea acordată.

În cuvântul de binecuvântare, Părintele Mitropolit a vorbit despre rolul deosebit al părintelui protoiereu în legătura cu preoții și cu parohiile din cadrul unui protopopiat. De asemenea, l-a felicitat pe părintele Cimpoeru pentru asumarea acestei misiunii bisericești și l-a asigurat de tot sprijinul pentru ca activitatea Protopopiatului Craiova Nord să fie una rodnică și de folos.

Date biografice și de studii:

Părintele Cimpoeru Emilian s-a născut în ziua de 23 decembrie 1967, în comuna Balota, județul Dolj. În anul 1989 a finalizat cursurile Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul”, din Craiova. Facultatea de Teologie din Craiova, specializarea Teologie Pastorală, a absolvit-o în anul 2006, iar în anul 2023 a finalizat cursurile de Masterat, în cadrul aceleași facultăți, specializarea Teologie și Cultură.

În ziua de 27 octombrie 1989 a fost hirotonit diacon, iar în ziua de 5 noiembrie a aceluiași an a primit hirotonia în treapta de preot, pe seama Parohiei Godeni, în comuna Melinești, județul Dolj, unde slujește și în prezent. În anul 1995 a obținutul definitivatul în preoție, iar în anul 1997 a primit gradul II în preoție. Gradul I în preoție l-a obținut în anul 2009.

Din punct de vedere administrativ, prin eforturile sale și prin implicarea autorităților locale și a credincioșilor, în anul 1995 a finalizat lucrările de renovare a bisericii cu hramul „Sf. Treime”, din satul Valea Mare; între anii 2000-2001, a finalizat lucrările de construire a unui nou locaș de cult în satul Negoiești, cu hramul „Sf. Ilie”; între anii 2003-2005, a renovat Biserica din satul Godeni, iar între anii 2022-2023, a finalizat ridicarea unei capele cu hramul „Sf. Ilie”, în satul Negoiești. Pentru toate aceste activități misionar-administrative, în anul 2001 a primit rangul de iconom stavrofor, iar în anul 2017, din partea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, a primit Ordinul pentru clerici „Sf. Nicodim de la Tismana”, clasa I.