Vineri, 3 mai 2024, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Denia „Prohodul Domnului”, în Catedrala Mitropolitană „Sf. M. Mc. Dimitrie”, din Craiova, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. După tradiționala procesiune în jurul sfintei Catedrale, Părintele Mitropolit a ținut un cuvânt de învățătură și de întărire a celor prezenți la slujbă.
În prima parte a predicii, Înaltpreasfinția Sa a vorbit de însemnătatea acestei zile, de asumarea firii umane în persoana Mântuitorului Iisus Hristos și de împăcarea omului cu Dumnezeu: „În seara aceasta, prin rugăciunile și cântările pe care noi le-am intonat, am arătat jertfa Mântuitorului, ascultarea Lui față de Tatăl cel ceresc, care L-a trimis în lume să mântuiască neamul omenesc, ca prin moartea Lui noi să fim izbăviți de robia diavolului și osânda cea veșnică. Din această osândă nimeni nu ne putea ridica decât numai Acela care ne-a creat. Ca să scoată această suferință a noastră și în același timp pentu a o vindeca, Fiul lui Dumnezeu S-a făcut Om, adică Însuși Împăratul, Creatorul cerului și al pmântului, S-a îmbrăcat cu firea noastră, ca în ea să cuprindă pe toți oamenii, împreună cu suferințele și neputințele lor. Pe cruce El a răstignit trupul morții, pentru că numai prin răstignire putea să biruiască pe cel rău. Dacă în Adam noi toți am murit, în Mântuitorul Hristos toți am fost ridicați la Tatăl cel ceresc și am intrat iarăși în iubirea Tatălui”.
La final, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit de bucuria Învierii și de pacea lumii adusă de Mântuitorul Iisus Hristos, îndemnând la meditație, rugăciune și evlavie: „Domnul a gustat paharul morții și noi ne-am îndreptat prin El. Cu adevărat îndreptarea a venit prin jertfa Mântuitorului Hristos. Așa cum am auzit din cântarea Prohodului din această seară câte suferințe a primit Mântuitorul Hristos, să ne înduioșăm și să ne întristăm de acestea. În același timp, întristarea noastră este pătrunsă de razele Învierii. De aceea, Mântuitorul le-a spus de nenumărate ori Sfinților Apostoli că El va pătimi multe dar va învia. Prin Evanghelie și propovăduire, noi suntem părtași ai crucii și a învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Prin cântarea acestor cântări, în această seară, noi L-am așezat pe Mântuitorul în mormânt, cu speranța că El va învia. Așa cum au crezut Sf. Apostoli, și noi să credem că Domnul a înviat cu adevărat. Cu aceste gânduri frumoase și binecuvântate, să ne îndreptăm spre casele noastre și să păstrăm în mintea noastră aceste momente, să medităm la ele și să ne îngrijim de rugăciune și de evlavie, ca să primim cu bucurie sărbătoarea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos”.