Slujire arhierească în Catedrala Mitropolitană „Sf. Mc. Dumitru” din Craiova

Evenimente

În ziua de 11 iulie 2020, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Mitropolitană „Sf. Mc. Dumitru” din Craiova, înconjurat de un ales sobor de diaconi și preoți.

În cadrul Liturghiei, la momentele rânduite, diaconul Ștefan Bărbulescu a fost hirotonit preot pe seama sfintei catedrale, iar tânărul Cazan Robert a fost hirotonit diacon pe seama parohiei Aniniș, din Protoieria Târgu Cărbunești, județul Gorj.

În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit mai întâi despre Sfânta Taină a Preoției și despre cele trei trepte ale acesteia: diaconatul, preoția și episcopatul. În Biserica creștină Preoția are un rol fundamental, sfințitor și slujitor. Prin succesiunea apostolică, Biserica Ortodoxă a păstrat învățătura Mântuitorului Iisus Hristos dată Sfinților Apostoli, transmisă din generație în generație până în zilele noastre și care se va transmite până la sfârșitul veacurilor. În ceea ce privește actul hirotoniei, Înaltpreasfinția Sa a afirmat: „Episcopul, alături de preot și diacon, nu sunt sfințiți pentru ei înșiși, ci pentru credincioși și pentru nevoile Bisericii. Ei rămân în slujba lui Dumnezeu și în slujba Bisericii atâta vreme cât își fac datoria, cât sunt credincioși și păstrători ai adevărului de credință, cât se străduiesc pentru a dobândi sfințenia vieții și în același timp cu slujirea credincioșilor. Toate aceste îndatoriri trebuiesc îndeplinite cu sfințenie, fără de care nici episcopul, nici preotul sau diaconul, nu-și găsesc misiunea și menirea în Biserică”.

În a doua parte a predicii, ÎPS Irineu a vorbit despre sfințenie și despre lucrarea Sfântului Duh în Biserică și în lume. În calendar avem dedicate zile de pomenire pentru sfinți, modele vii de urmat pentru creștin. În această zi de 11 iulie, am prăznuit pe Sf. Mare Mc. Eufimia, pe Sf. Olga, cea întocmai cu Apostolii și luminătoarea Rusiei, dar și pe Sf. Sofornie Saharov, întemeietorul mănăstirii Essex din Marea Britanie și canonizat de Patriarhia Constantinopolului anul trecut. Înaltpreasfinția Sa a mărturisit că a avut fericita ocazie de a-l cunoaște pe acest sfânt părinte cu ani în urmă și că era un om al rugăciunii: „Sfințenia este medicamentul care ne păzește de orice boală și orice neputință. Mai ales în zilele noastre, avem nevoie de rugăciune, de sfințenie și de curățenie sufletească și trupească. Aceste daruri ale noastre au nevoie întotdeauna de lucrarea Duhului Sfânt, ca ele să fie întărite și să sfințească numele lui Dumnezeu, așa cum spunem în rugăciunea Tatăl nostru: „sfințească-se numele Tău”. Prin viața noastră se sfințește numele lui Dumnezeu, așa cum s-a sfințit și prin viața sfinților”.

Îndemnul de final al Părintelui Mitropolit Irineu a fost acela de a rămâne aproape de Dumnezeu, tari în credință și curajoși în mărturisire: „Vă îndemnăm să fiți curajoși și tari pentru că Dumnezeu este cu noi. Nimeni nu ne poate birui, nici chiar diavolul. Biruința noastră este în Sfânta Cruce și ori de câte ori ne închinăm, Dumnezeu ne va păzi de orice lucru rău. Să nu ne temem vreodată pentru că Dumnezeu este cu noi. Nu ne-a lăsat în vremurile cele mai grele și cele mai tulburi, nu ne va lăsa nici în vremurile acestea atât de complicate și de derutante pentru mulți. Dumnezeu să vă întărească și să vă ferească de tot răul, de molima aceasta și să vă dea sănătate, dumneavoastră și la tot poporul nostru dreptcredincios”.

(Diac. Teodor Marcu)