Lansarea proiectului „Turismul – liant al dezvoltării în regiunea de graniță” în Parohia Sf. Nicolae-Moțăței

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în ziua de 13 iulie 2020, în Parohia Sfântul Nicolae din comuna Moțăței, județul Dolj, a avut loc lansarea lucrărilor proiectului transfrontalier „Turismul – liant al dezvoltării în regiunea de graniță”.

Proiectul este finanțat prin Programul Interreg V-A Romania – Bulgaria și are ca scop de a reuni oamenii din regiune pentru protejarea patrimoniului istoric și cultural comun. Monumentele care vor fi renovate sunt următoarele: stația de drum roman Ad Putea (Dolna Mitropolia) din Bulgaria și Biserica Sf. Nicolae – Moțăței din România. După finalizarea proiectului, obiectivele vor fi incluse în rutele turistice din regiunea transfrontalieră și vor ajuta la crearea unui produs turistic integrat pentru cele două municipalități.

Sfânta biserică din Moțăței va suporta importante lucrări de consolidare, precum renovarea clădirii și restaurarea picturii. Biserica actuală a fost construită în 1914 de către italianul Pietro Adotti, iar pictura interioară a fost restaurată în anul 1974 de către Olga Greceanu.

Mesajul de binecuvântare al Părintelui Mitropolit Irineu a fost transmis de către Pr. consilier Gabriel Sorescu. Evenimentul a debutat prin săvârșirea unei Slujbe de Tedeum, urmată de partea de prezentare a obiectivelor proiectului. Alături de oficialitățile locale, de oamenii din parohie și de preoții Glăvan Cătălin Ștefan și Iacob Ionuț, s-a aflat și Pr. protoiereu Cătălin Neacșu.

 

(Diac. Teodor Marcu)