08.01.2013 – Biserica “Sfântul Ioan Botezătorul – Brestei” din Craiova şi-a sărbătorit Ocrotitorul

Fără categorie Relatari


 
     Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul craiovean Brestei a îmbrăcat haină de sărbătoare luni, 7 ianuarie, de praznicul Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, pentru a-şi cinsti Ocrotitorul. Câteva sute de credincioşi au fost prezenti la slujba Sfintei Liturghii arhiereşti săvârşite de Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.
                               “Dumnezeu biruieşte rânduiala firii”
       În cuvântul de învăţătură, Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu a vorbit credincioşilor despre minunea dumnezeiască prin care a venit pe lume Sfântul Ioan Botezătorul. “Ca fiu al lui Zaharia , arhiereul şi profetul Vechiului Testament, Sfântul Ioan Botezătorul este cel care s-a născut printr-o rânduială divină, o intervenţie directă a lui Dumnezeu. A venit în lume la rugăminţile neîncetate şi la privegherile nenumărate ale Sfântului Zaharia şi a Sfintei Elisabeta de a avea un prunc. Aşa cum Fecioara Maria a venit pe lume din Părinţii Ioachim şi Ana la adânci bătrâneţi, şi Sfântul Ioan Botezătorul a venit din părinţii săi Zaharia şi Elisabeta la adânci bătrâneţi. Nu pentru faptul că Dumnezeu a prelungit aşteptarea acestor sfinţi drepţi, ci să ne arate că El biruieşte rânduiala firii”, a precizat ÎPS Sa. În continuare, Mitropolitul Olteniei a amintit despre momentul când Irod a poruncit ca toţi pruncii care nu împliniseră 2 ani să fie ucişi, printre aceştia aflându-se şi Sfântul Ioan Botezătorul. Pe acesta însă, mama sa Elisabeta l-a luat şi s-a retras în pustie, ca să-l protejeze, scăpând astfel nevătămaţi. “După ce mama sa a trecut la cele veşnice, Sfântul Ioan s-a retras în pustia Iordanului, unde a stat în asceză, în rugăciune neîncetată, până când a primit vestea de la Dumnezeu că s-a apropiat Împărăţia Cerurilor. Şi a ieşit ca să boteze la Iordan. Printre cei care au venit să se boteze era şi Mântuitorul Iisus Hristos. Pe El, Sfântul Ioan Botezătorul L-a văzut şi s-a cutremurat. S-a înspăimântat, ne spune Sfântul Evanghelist, a căzut în genunchi şi cerea chiar el să fie botezat. “Eu am trebuinţă să fiu botezat de Tine şi Tu vii la mine?(Matei 3, 14)”, întreabă sfântul, la care Mântuitorul Iisus Hristos îi răspunde “Lasă acum, că aşa se cuvine nouă să împlinim toată dreptatea.(Matei 3, 15)”. În momentul acela, Sfântul Ioan Botezătorul a acceptat ca să-L boteze pe Mântuitorul Iisus Hristos, şi deodată altă minune se arată, când Iordanul se înfricoşează şi se întoarce înapoi. Apele, în loc să-şi mai menţină cursul lor, prin revărsare, se întorc spre izvoarele lor, de teamă, de cutremur, de frică, pentru că Cel care se botează este Creatorul lumi, Dumnezeul nostru”, a adăugat ÎPS Irineu.
          “Sfântul Ioan Botezătorul este un vestitor al Legii celei Noi”
       ÎPS Părinte Mitropolit a subliniat, de asemenea, că Sfântul Ioan Botezătorul este unul dintre proorocii care încheie Vechiul Testament. “În acelaşi timp, Sfântul Ioan Botezătorul este şi un vestitor al Legii celei Noi. În Vechiul Testament, legământul dintre Dumnezeu şi om era tăierea împrejur, un legământ care avea în vedere semnul păcatului, al căderii lui Adam din rai. Ioan Botezătorul este cel care arată noul legământ dintre Dumnezeu şi om, legământul dragostei, al mărturisirii, al Preasfintei Treimi şi al Botezului”, a conchis Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit.
       La finalul Sfintei Liturghii, a fost săvârşită o slujbă de Parastas întru pomenirea tuturor ctitorilor si binefăcătorilor acestui sfânt locaş. După cum ne-a mărturisit părintele paroh Florentin Danciu, Biserica “Sfântul Ioan Botezătorul” este una din putinele biserici din Craiova ridicate in timpul regimului comunist, lucrările de pictură fiind finalizate în anul 2000, in timpul păstoririi vrednicului de pomenire mitropolit Nestor Vornicescu.

(Gabriela Popescu )