Servicii sociale pentru persoanele fără adăpost, în cadrul Asociaţiei Vasiliada

Evenimente

Asociaţia Vasiliada continuă şi anul acesta să acorde servicii sociale persoanelor fără adăpost, în cadrul Centrului „Sfântul Vasile”. Astfel, Centrul Social de Urgenţă pentru aceşti beneficiari, situat în municipiul Craiova, str. Râului, nr. 42, a dezvoltat o serie de activităţi menite să îi ajute în reintegrarea socio-profesională. Părintele diacon Sorin Pârvănescu, coordonatorul aşezământului social, subliniază că, dincolo de serviciile adresate beneficiarilor, important este faptul că ei sunt înconjuraţi de o echipă de specialişti atenţi la nevoile lor, empatici şi dedicaţi profesiei pe care o desfăşoară. „Începutul anului a adus noi solicitări pentru cazarea persoanelor fără adăpost din municipiul Craiova. Centrul Social de Urgenţă pentru persoane fără adăpost «Sfântul Vasile» vine să sprijine persoanele aflate în nevoie care, din diferite cauze, au rămas fără o locuinţă. Astfel, Centrul Social oferă beneficiarilor servicii de asistenţă socială, asistenţă medicală, sprijin psihologic în vederea depăşirii situaţiilor dificile, servicii de cazare prin oferirea a trei mese calde pe zi, îmbrăcăminte curată şi produse de igienă. Centrul funcţionează în baza unui parteneriat încheiat între Asociaţia Vasiliada, Consiliul Local Municipal Craiova şi Arhiepiscopia Craiovei”, a precizat părintele diacon Sorin Pârvănescu, coordonatorul Centrului Social.

Obţinerea actelor de identitate, prioritară

Una dintre activităţile importante în cadrul Centrului Social „Sfântul Vasile” este obţinerea actelor de identitate pentru noii beneficiari, acest lucru fiind primul pas în reintegrarea socio-profesională a acestora. „Asistenţii sociali discută cu toate persoanele nou venite în cadrul aşezământului, persoane care nu deţin documente de identitate, îi ajută să completeze formularele necesare pentru obţinerea acestor documente, apoi îi însoţesc la Serviciul de Evidenţă a Populaţiei pentru a depune actele necesare în vederea eliberării documentelor de identitate şi de stare civilă”, a adăugat părintele diacon Sorin Pârvănescu.

Activităţile practice, de creaţie şi de comunicare sunt câteva dintre acţiunile la care beneficiarii iau parte frecvent, acestea având drept scop dezvoltarea abilităţilor pentru a putea avea o viaţă independentă. „Modul în care comunicăm cu ceilalţi este baza relaţiilor interumane. Beneficiarii Centrului Social de Urgenţă pentru persoane fără adăpost «Sfântul Vasile» din Craiova au participat în această perioadă la o activitate din cadrul proiectului Legea 34/1998, în cadrul căreia au învăţat să comunice asertiv, prin exprimarea ideilor şi sentimentelor pozitive şi negative prin limbaj clar, concis, calm şi direct, respectând opiniile celorlalţi. Această comunicare va duce la un comportament asertiv, care este cheia succesului relaţiilor interumane mai bune, atât în cadrul centrului, cât şi în exterior, ajutându-i astfel pe beneficiari la o adaptare mai bună în societate”, au precizat reprezentanţii Centrului Social de Urgenţă pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile” al Asociaţiei Vasiliada, aflată sub patronajul Mitropoliei Olteniei.

Gabriela Firu