Ziua Facultății de Teologie din Craiova: Prăznuirea Sfinților Trei Ierarhi

Evenimente

În fiecare an, la data de 30 ianuarie, Facultatea de Teologie din Craiova își prăznuiește ocrotitorii spirituali, pe Sfinți Trei Ierarhi: Sf. Vasile cel Mare, Sf. Grigorie Teologul și Sf. Ioan Gură de Aur. Cu ocazia acestui moment, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeieasca Liturghie în Catedrala Mitropolitană „Sf. Mc. Mc. Dimitrie” din Craiova, în prezența cadrelor didactice și a studenților. Din soborul de preoți și diaconi amintim pe Pr. Prof. Univ. Dr. Nicolae Răzvan Stan, decanul Facultății, Pr. Lect. Univ. Dr. Adrian Mazilița, prodecanul Facultății, și Pr. Lect. Univ. Dr. Ion-Sorin Bora, directorul de departament. Răspunsurile de la strană au fost date de către Corul Facultății de Teologie, coordonat de Lect. Univ. Dr. Victor Șapcă.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Sorin-Grigore Vulcănescu a primit Sfânta Taină a Preoției pe seama Paraclisului Facultății, cu hramul „Sf. Serghie și Vah”. De asemenea, Pr. Conf. Univ. Dr. Iulian-Mihai Constantinescu a primit distincția onorifică de iconom stavrofor.

În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a subliniat că sărbătoarea de astăzi este o încununare a virtuților celor trei Sfinți Părinți: „Cu ajutorul bunului Dumnezeu, astăzi am săvârșit Sf. Liturghie în cinstea Sf. Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, cunoscuți sub numele de mari dascăli ai lumii și ierarhi. Acești sfinți au strălucit în secolul al IV-lea și au dat Bisericii noastre un exemplu nemuritor de sfințenie. Ei au fost aleși de Dumnezeu ca să conducă Biserica din vremea lor. Au trăit în vremuri tulburi și au prins momente grele ale Bisericii, dar au reușit să depășească greutățile prin rugăciunea și viața lor aleasă. Viața lor curată a rămas model până astăzi. Ei sunt învățători nu doar cu cuvântul ci și cu fapta. Cu alte cuvinte, Sfinții Ierarhi sunt modele atât pentru episcopii de astăzi, dar și pentru preoți și credincioși. Toți trebuie să vedem în ei exemple care pot fi urmate în viața noastră”. Pentru creștini, sfinții sunt modelele pe care Sfânta Biserică ni le pune înainte în cursul fiecărui an liturgic. Sfinții Trei Ierarhi au lăsat ca moștenire întregii lumi Sfintele Liturghii, lucrări teologice, dar și modele de așezăminte pentru ajutorarea aproapelui.

La final, ÎPS Irineu a mulțumit bunului Dumnezeu și Sfinților Trei Ierarhi, ocrotitorii școlilor teologice, pentru binecuvântarea de a săvârși Sfânta Liturghie: „Facultatea noastră de Teologie are ca protectori pe Sf. Trei Ierarhi. Ei sunt Părinții Facultății noastre, ai profesorilor, ai studenților și ai tuturor celor care se ostenesc pentru pregătirea atât a viitorilor preoți, cât și a pictorilor. Pentru aceasta, sărbătoarea de astăzi este atât de mare și de minunată. Rugăm pe Sf. Trei Ierarhi ca să mijlocească înaintea Preasfintei Treimi pentru ca și noi să avem parte de bucurie în Împărăția Cerurilor”.

În acest cadru festiv și în prezența invitaților din partea conducerii Universității din Craiova, a domnului Prof. Univ. Dr. Cezar Ionuț Spînu, rectorul UCV, a domnului Prof. Univ. Dr. Ing. Leonardo Geo Mănescu, președintele Senatului UCV și a doamnei Alina Sorina Pistrițu, secretar șef UCV, studenții de la specializările artă sacră, sub coordonarea doamnelor și domnilor profesori au prezentat o expoziție artistică. Imediat după acest moment, Pr. Prof. Univ. Dr. Nicolae Răzvan Stan a prezentat Darea de seamă pentru anul universitar 2021-2022 în calitate de decan al Facultății de Teologie. Cuvântul dedicat Sf. Trei Ierarhi a fost prezentat de către Pr. Lect. Univ. Dr. Cătălin-Constantin Dan. Programul dedicat Zilei Facultății de Teologie, moderat de Pr. Lect. Univ. Mihai Ciurea, a continuat cu un program muzical-artistic susținut de Corul Facultății.