A fost lansat Proiectul „Împreună suntem o familie”, în cadrul Asociaţiei Vasiliada – Filiala Târgu Jiu

Evenimente

Asociația Vasiliada – Filiala Târgu Jiu, a lansat săptămâna trecută proiectul „Împreună suntem o familie”, finanţat de compania CEZ Vânzare prin programul de responsabilitate socială „Adăpost cu Energie”, o inițiativă implementată cu sprijinul Asociației CSR Nest. Scopul proiectului este de a contribui la diminuarea sărăciei energetice în rândul populației vulnerabile din zona de activitate a furnizorului de energie electrică și gaze naturale.

„Adăpost cu Energie” este dezvoltat sub umbrela platformei „Promisiunea verde”, un concept amplu pe care CEZ Vânzare l-a demarat în anul 2020, cu scopul de a construi un viitor sustenabil pentru generațiile viitoare, prin încurajarea consumului responsabil și eficient de energie, din surse 100% regenerabile. Programul este inițiat în cadrul Proiectului European SocialWatt, din care CEZ Vânzare face parte de doi ani. Pentru această ediție, „Adăpost cu Energie” a avut ca principală direcție strategică o zonă mai puțin abordată până acum în România, dar cu adevărat stringentă: eficiența energetică și soluțiile SMART pentru grupurile vulnerabile.

Printre obiectivele proiectului „Împreună suntem o familie”, implementat de Asociația Vasiliada – Filiala Târgu Jiu, care se derulează în perioada iulie-noiembrie 2021, se numără:

  • Creșterea gradului de eficiență energetică și a confortului locuințelor pentru 15 copii provenind din familii monoparentale, fie prin lucrări de reabilitare, fie prin achiziționarea de electrocasnice moderne cu consum redus de energie;
  • Organizarea a 8 ateliere inter-generaționale, cu o frecvență de 2 ori pe lună, pentru a crea o punte relațională între părinți și copii, între așteptările părinților și nevoile copiilor;
  • Sprijinirea și consilierea familiilor celor 15 copii pentru găsirea soluțiilor la problemele financiare sau materiale pe termen mediu și lung cu care acestea se confruntă.

Grupul țintă al proiectului este selectat din rândul beneficiarilor Asociației Vasiliada – Filiala Târgu Jiu,  dar și pe baza referințelor primite de la școli, grădinițe, ONG-uri și instituții cu abilități în domeniul protecției copilului. În plus, criteriile de selecție a beneficiarilor sunt stabilite cu respectarea principiilor egalității de șanse.

„La prima sa ediție, programul «Adăpost cu Energie» aduce deja schimbări pozitive în rândul unor familii defavorizate și ne bucurăm să știm că accesul la soluții de eficiență energetică va crește confortul în interiorul caselor lor. Le mulțumesc partenerilor noștri, care au văzut potențialul acestui program, și care ne sprijină totodată în îndeplinirea misiunii noastre din cadrul proiectului SocialWatt, de a contribui la reducerea sărăciei energetice în rândul comunităților vulnerabile. Pot să vă asigur că vom continua inițiativele care încurajează consumul responsabil de energie, astfel încât consumatorii finali să îmbunătățească eficiența energetică în locuințele lor”, a declarat Cornelia Szabo, Președinte al Directoratului CEZ Vânzare.

Părintele Ciprian Sîrbu, Directorul Executiv al Asociaţiei Vasiliada, filiala Târgu Jiu, a precizat că acest proiect va sprijini 15 copii proveniţi din familii monoparentale. „Prin proiectul «Împreună suntem o familie» ne-am propus să venim în sprijinul categoriilor vulnerabile, îmbunătățind condițiile de locuire prin creșterea gradului de eficiență energetică a acestora. Am ales ca beneficiari ai proiectului 15 copii proveniți din familii monoparentale, care prezintă deprivări materiale accentuate și pentru care există riscul de abandon școlar și/sau de separare a copilului de familie. În plus, în procesul de selecție a beneficiarilor, derulăm anchete sociale pentru a stabili nevoile fiecărei familii în materie de îmbunătățire a condițiilor de locuire prin creșterea eficienței energetice a locuințelor. În urma acestor anchete sociale, elaborăm un plan individualizat de intervenție și sprijin”,  a subliniat Pr. Ciprian Sîrbu, Director Executiv al Asociației Vasiliada – Filiala Târgu Jiu.

„Direcția strategică pe care a abordat-o ediția pilot din acest an a programului «Adăpost cu Energie», finanțat de CEZ Vânzare și implementat cu sprijinul Asociației CSR Nest, arată necesitatea de intervenție în România pe această direcție. În plus, evidențiază abordarea specifică a furnizorului de energie electrică și gaze naturale, foarte bine țintită geografic și social și în acord cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite privind accesul la energie curată și la prețuri accesibile”, a precizat Sorin Boboc, Director de Programe al Asociației CSR Nest.

Gabriela Firu