Prăznuirea Sf. Ierarh Nifon, la Catedrala Mitropolitană din Craiova

Evenimente

În fiecare an, ziua de prăznuire a Sf. Ier. Nifon, Patriarh al Constantinopolului, este un prilej de bucurie pentru credincioșii din Arhiepiscopia Craiovei. În după-amiaza zilei de 10 august 2022, s-a săvârșit rânduiala Privegherii Mari în cinstea Sf. Nifon la Catedrala Mitropolitană „Sf. Mc. Dimitrie”, din Craiova. Credincioșii prezenți s-au închinat la sfintele moaște, păstrate într-o raclă deosebită. Slujba s-a oficiat sub protia Arhim. Vladimir Dărângă, alături de un sobor de diaconi și preoți.

Astăzi, 11 august 2022, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie s-a săvârșit de către Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un ales sobor de diaconi și preoți. La finalul sfintei slujbe, Înaltpreasfinția Sa a ținut un cuvânt de învățătură pentru toți cei prezenți la slujba de prăznuire a Sf. Ier. Nifon.

În prima parte a predicii, ÎPS Irineu a vorbit despre portretul episcopului ortodox, care urmează în activitatea sa misionar-pastorală modelul Mântuitorului Iisus Hristos, Păstorul cel Bun. Episcopul are datoria de a conduce pe drumul mântuirii pe cei care i-a primit în grija pastorală: „Arhiereul este ales de Dumnezeu dintre oameni ca să slujească poporul. Slujirea principală a arhiereului este aceea de a aduce jertfe înaintea Tatălui ceresc la Sfântul Altar și de a se ruga pentru fiecare în parte. El este investit cu această chemare și slujire”. Mai mult decât atât, fiecare dintre noi este în planul veșnic al Sfintei Treimi, ceea ce înseamnă că și slujirea episcopală este dăruită la plinirea chemării: „În momentul în care este chemat să slujească Bisericii Mântuitorului Iisus Hristos, episcopul intră în Sfântul Altar, condus de arhierei pentru a fi sfințit ca el să fie cârmuitor în Biserică. Primește în felul acesta puterea de a sluji și de a hirotoni pe alți slujitori ai Bisericii”. În Biserica Ortodoxă, succesiunea apostolică reprezintă o învățătură importantă pentru dinamica și viața Bisericii: „Adevărata Biserică este aceea care are o succesiune, adică cea care are o continuitate de la Sfinții Apostoli și până astăzi. Episcopul face parte din acest lung șir de slujitori ai lui Dumnezeu, care sunt investiți de la unul la altul. Lanțul acesta al slujirii ierarhice arhierești nu se întrerupe niciodată. Acesta este un semn al Bisericii celei adevărate a Mântuitorului Iisus Hristos”.

În a doua parte a predicii, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit despre viața aleasă a Sf. Ier. Nifon, Patriarh al Constantinopolului și Mitropolit al Țării Românești pentru o scurtă perioadă de timp: „Sf. Nifon este ales de Dumnezeu din fragedă copilărie. Mai mult, el este însemnat în cartea veșniciei înainte de nașterea trupească. Dumnezeu ne creează nu în momentul zămislirii în pântecele mamei noastre ci din veșnicie. Așadar, venirea noastră pe lume este parte a planului lui Dumnezeu în Sfânta Treime înainte de a se face lumea”.

În țara noastră, Sf. Nifon a fost adus de către domnitorul Radu cel Mare și așezat ca Mitropolit al Țării Românești (1504-1505). Din nefericire, după un conflict cu domnitorul Radu cel Mare, Sf. Ier. Nifon se va retrage în Muntele Athos, la Mănăstirea Dionisiu, unde va și trece la cele veșnice, în anul 1508.

În continuare, ÎPS Irineu a amintit despre legătura Sf. Ier. Nifon cu viitorul domnitor al Țării Românești, Sf. Neagoe Basarab, la a cărui dorință, a fost adus trupul cu prilejul a trei evenimente: proclamarea canonizării Sf. Ier. Nifon, prima canonizare a unui sfânt din Țara Românească, slujba de iertare pentru domnitorul Radu cel Mare și așezarea moaștelor Sf. Ier. Nifon peste mormântul acestuia pentru dezlegare, precum și sfințirea Catedralei de la Curtea de Argeș.

Canonizarea Sf. Ier. Nifon s-a proclamat în anul 1517, atunci când a fost sfințită Mănăstirea Curtea de Argeș, în timpul domnitorului Sf. Neagoe Basarab. Mâna dreaptă și capul sfântului Nifon se află în Catedrala Mitropolitană din Craiova din data de 25 octombrie 1949. În anul 2019, cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la reînfiinţarea Mitropoliei Olteniei a avut loc mutarea sfintelor moaște într-o raclă nouă, aşezată în partea stângă a iconostasului Catedralei Mitropolitane.

La final, ÎPS Irineu a îndemnat la rugăciune permanentă pe cei prezenți: „Să rugăm mereu pe Sfântul Nifon să mijlocească la Mântuitorul Iisus Hristos pentru noi să ne facă părtași de slava cerească în vecii vecilor. Amin”.