Punerea pietrei de temelie pentru Biserica „Sf. Dimitrie Basarabov”, în cadrul unui nou complex al Mănăstirii Tismana, din județul Gorj

Evenimente Proiecte

În ziua de sâmbătă, 9 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit slujba de punere a temeliei a unei biserici în cadrul unui complex dedicat activităților de la Mănăstirea Tismana, din județul Gorj. Slujba a fost oficiată în prezența oficialitățile locale, alături de un sobor de preoți și de maicile de la mănăstire. Biserica va fi închinată Sf. Dimitrie cel Nou sau Basarabov și va reprezenta centrul spiritual al noului complex de ateliere și de chilii al mănăstirii.

În cuvântul de mulțumire, Părintele Mitropolit a vorbit de bucuria demarării unui asemenea proiect și de ajutorul pe care trebuie să-l cerem de la Dumnezeu pentru finalizarea lucrărilor: „Este o bucurie negrăită pentru noi că în această zi de prăznuire a Sfinților Părinți Ioachim și Ana punem piatra de temelie a unei sfintei biserici, cu chilii și cu loc de lucrare și de rugăciune a maicilor de la mănăstirea Tismana. Această lucrare ne-am dorit-o de mulți ani pentru că era necesară. În afară de rugăciunea pe care o facem la mănăstire, Dumnezeu ne învață să și lucrăm, împletind munca cu rugăciunea. Aici unde maicile își adună agonisita pentru hrana cea de toate zilele, a lor și a celor care vin la sfânta mănăstire, era nevoie de o construcție care să cuprindă un paraclis, chilii și atelierele unde să prelucreze ceea ce Dumnezeu le dă pentru folosul nostru. În primul rând ne-am rugat lui Dumnezeu să ne ajute să dăm un hram la această biserică și prin rugăciune ne-am gândit să-i dăm hramul Sf. Dimitrie cel Nou. Rugăm pe Sf. Dimitrie și pe Sf. Cuv. Nicodim să ne ajute, să ne întărească, să ne ferească de rele și să trimită pe îngerul păzitor al acestui paraclis și pe binevoitorii care să ne ajute. Să ajute bunul Dumnezeu să ajungem la sfârșit cu împlinirea acestei clădiri care este foarte importantă pentru activitatea maicilor de la Mănăstirea Tismana. Dumnezeu să binecuvinteze pe cei care vor lucra aici și să ajungem cât mai repede la bun sfârșit”.