Activități religioase desfășurate în cadrul parteneriatului Școală-Parohie, în județul Gorj

Evenimente Proiecte

În cadrul Programului Național „Săptămâna verde” s-au organizat în Județul Gorj o serie de activități în scop educativ-religios, de către profesorii de Religie din județ, în colaborare cu cadrele didactice de alte specializări și cu preoții din parohii.

Proiectul „Să-l primim pe Hristos în sufletul nostru”, desfășurat de doamna Ghițan Alina Romina, profesoară de Religie la Liceul Tehnologic Turceni și la Structura Strâmba Jiu, a avut în vedere relația elevilor cu biserica. Doamna profesoară Romina a fost ajutată în demersul dumneaei de către: Rusu Dana, Cărășel Adriana, Stana Daniel, Văduva Corina, Dincă Mirela, Buzgure Daniela și Manciu Simona, profesori pentru învățământul primar și Olteanu Gigi, Dinu Alexandru, Diaconu Marian și Pîrvuleț Cornelia, profesori învățământ gimnazial. Elevii au mers mai întâi la biserica din localitatea Strâmba Jiu, cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, unde au fost întâmpinați de preotul paroh Antonie Făiniși, care le-a vorbit elevilor despre importanța sărbătorilor pascale. A urmat o vizită la biserica cu același hram din localitatea Turceni unde elevii de la clasele pregătitoare și până la clasa a VIII-a de la cele două școli, au participat la Sfânta Liturghie, au fost spovediți și împărtășiți de către preoții Bușe Petre și Rusu Marin. Ziua s-a încheiat cu un pelerinaj la Mănăstirea Crasna.

Tot în Parohia Turcenii de Sus, în ziua de prăznuire a Sf. Mc. Gheorghe, mai mulți copii de la Grădinița  Turceni și elevi de la Liceul Tehnologic Turceni au luat parte la slujba Acatistului Sfântului Mc. Gheorghe, au rostit rugăciuni, au primit cuvânt de învățătură, s-au împărtășit cu Sfintele Taine și au fost răsplătiți cu daruri din partea parohiei.

În cadrul parteneriatului dintre biserică și școală a avut loc o vizită a elevilor Școlii Gimnaziale Crușeț, Structura Maiag, la biserica din localitate. Elevii au fost însoțiți de Diaconu Costinel, profesor de Religie și de doamnele profesoare Oana Popescu și Dascălu Elena și au fost întâmpinați de către preotul paroh Buzdugă Nicolae. În cadrul acestei vizite, elevii au fost spovediți, împărtășiți și au primit cuvânt de folos. La final părintele paroh i-a învățat pe cei mici câteva pricesne și câteva cântări religioase.

La inițiativa părintelui paroh Purcel Dumitru, din Parohia Mătăsari II, astăzi, 25 aprilie 2024, la ziua de pomenire a Sfântului Evanghelist Marcu și a Sfântului Cuvios Vasile de la Poiana Mărului, după săvârșirea Sfintei Liturghii a darurilor mai înainte sfințite, preșcolarii Liceului Mătăsari, coordonați de doamnele educatoare Purcel Aurelia, Popescu Cecilia, Luta Cristina, Murgila Monica și Curelea Floarea, au primit Sfânta Taină a Împărtășaniei, dar și daruri din partea parohiei.

(Arhid. Prof. Dr. Nicușor Lăzărică)