Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în ziua de 6 august 2021, s-a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în sobor la Mănăstirea Lainici din județul Gorj, în altarul de vară așezat lângă Biserica mare a Sfintei Mănăstiri.
Sărbătoarea închinată praznicului împărătesc „Schimbarea la Față a Domnului” a început cu săvârșirea Privegherii Mari, în ajunul sărbătorii. Din soborul de preoți și diaconi slujitori amintim pe Arhim. Vladimir Dărângă, Pr. Consilier Grigore Vulcănescu, Pr. Protoiereu Dinu Vasile Viorel, din Episcopia Sloboziei și Călărașilor, Pr. Paroh Dumitru Florin și Pr. Popa Marian, de la Parohia Sf. Mare Mc. Gheorghe, din Protoieria Călărași. De asemenea, la Schitul Locurele al Mănăstirii Lainici, a săvârșit Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoți, Pr. Protoiereu Marian Mărăcine, de la Protoieria Târgu-Jiu Nord.
În cuvântul de învățătură, Pr. Consilier Vulcănescu a ținut să mulțumească Bunului Dumnezeu pentru această zi de prăznuire al unuia dintre cele mai importante evenimente din viața Mântuitorului Hristos. De asemenea, în calitate de delegat al Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, a transmis mesajul de binecuvântare și de felicitare pentru cei care s-au ostenit să fie prezenți la Mănăstirea Lainici.
În a doua parte a cuvântului, Pr. Consilier a vorbit despre praznicul Schimbării la Față a Domnului pe Muntele Taborului, menționat de către evangheliștii Matei, Luca și Marcu. În prezența ucenicilor Petru, Ioan și Iacov, „Mântuitorul Iisus Hristos a dorit să-și arate firea Sa dumnezeiască. Această descoperire s-a desăvârșit prin cuvântul lui Dumnezeu Tatăl care spune despre Hristos că este Fiul Său, întru care a binevoit și de care trebuie să ascultăm”. De asemenea, dacă ne aducem aminte, aceste cuvinte au fost auzite și la botezul Mântuitorului Hristos în râul Iordan, ceea ce ne arată legătura dintre Dumnezeu-Tatăl și Dumnezeu Fiul.
În continuare, Pr. Vulcănescu a vorbit și despre nemurirea sufletului, învățătură importantă în creștinism. Prezența pe Tabor a Sfinților Prooroci Moise și Ilie ne adeverește darul nemuririi pe care Dumnezeu l-a dat oamenilor. Totodată, arătarea celor doi profeți lângă Hristos este și o încredințare că Acesta este Fiul lui Dumnezeu și nu unul dintre prooroci, cum spuneau unii și alții. De remarcat este și reacția Sfântului Apostol Petru: „Doamne, bine este să fim noi aici; dacă voieşti, voi face aici trei colibe: Ţie una, şi lui Moise una, şi lui Ilie una”. Acest bine nu înseamnă altceva decât a fi lângă Dumnezeu, la Biserică și la Sfânta Liturghie.
În partea de final a cuvântului, cei prezenți au primit îndemnul a se angaja pe calea despătimirii, prin rugăciune, prin post și fapte bune: „Omul trebuie să încerce prin toate mijloacele să fugă de păcat, să se îndepărteze de patimile cele rele. De aceea omul trebuie să fie stăruitor în cele bune și să renunțe la gândurile și faptele cele rele, având în minte îndemnul Mântuitorului Hristos: Îndrăzniți, Eu am biruit lumea!”.
După finalul Sfintei Liturghii și a cuvântului de învățătură, cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Irineu, a fost dăruită o raclă cu părticele din moaștele Sfântului Irodion, pentru biserica Parohiei Sf. Mare Mc. Gheorghe, din Protoieria Călărași, Episcopia Sloboziei și Călărașilor. Gramata de autenticitate a fost citită de către Arhim. Vladimir Dărângă, iar Arhim. Ioachim Pârvulescu, starețul Mănăstirii Lainici, a dăruit alături de raclă și o icoană a Sfântului Irodion. De asemenea, au luat cuvântul Pr. Protoiereu Dinu Vasile Viorel, din Episcopia Sloboziei și Călărașilor și Pr. Dumitru Florin de la Parohia Sf. Mare Mc. Gheorghe, mulțumind ÎPS Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, pentru acest gest de a dărui părticele din moaștele Sf. Irodion de la Lainici parohiei din Călărași.