Pe 21 Martie, de Ziua Olteniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei a luat parte la evenimentele culturale desfăşurate la galeria Centrului „Constantin Brâncuși”, din cadrul Muzeului de Artă din Craiova. Expoziţiile şi celelalte evenimente fac parte dintr-o serie de manifestări artistice şi culturale organizate de Consiliul Județean Dolj și de Primăria oraşului Craiova pentru a marca Ziua Olteniei. În deschiderea seriei de evenimente, Părintele Mitropolit împreună cu reprezentanți ai instituţiilor statului român şi membri ai corpului diplomatic au ţinut discursuri privind istoria Olteniei, proiectele în derulare şi planurile pentru viitor.
Omul, fiinţă creată de Dumnezeu să realizeze valori în comuniune
Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu a subliniat importanţa unităţii şi a comuniunii oamenilor pentru cunoaşterea trecutului şi conştientizarea angajamentului pentru viitor: „Într-una din cărţile de referinţă ale omenirii, cea mai importantă de altfel, veche cât istoria, în Sfânta Scriptură se spune un cuvânt al Profetului David: «Iată acum ce este bun şi ce este frumos, decât numai a locui fraţii împreună!»”. Este un cuvânt al Profetului care ne revendică, astăzi, întrunirea noastră. În primul rând, trebuie să ne gândim că omul este o fiinţă socială. O fiinţă creată de Dumnezeu care să trăiască împreună, care să realizeze valori în comuniune. Când ne gândim la Oltenia, ne gândim la moşii şi strămoşii noştri. Ne gândim la cei care ne-au dăltuit şi ne-au format cultura şi civilizaţia noastră din acest străvechi pământ românesc. Şi putem spune împreună cu poetul că «pământul din munţi şi până-n vale e plin de mormintele lor». Din această zonă ne-am ridicat şi noi. Şi avem obligaţia să ducem mai departe ceea ce ei ne-au lăsat, ceea ce ei ne-au propus să facem. Evident că unitatea noastră trebuie să fie nezdruncinată. Trebuie să avem spirit de coeziune”.
Glorie înaintaşilor noştri şi succes celor de astăzi
În continuare, Părintele Mitropolit a menţionat principalele valori pe care trebuie să le aibă un popor care îşi merită locul în istorie şi care se îngrijeşte de moştenirea primită, dar şi de bogăţia pe care o dă mai departe: „Dacă privim istoria, ea ne va învăţa ce au fost înaintaşii noştri, dar şi ce trebuie să fim noi, căci un popor care nu-şi aduce aminte de cei din trecut este un popor amnezic care nu poate să trăiască. Aşadar, când Tudor Vladimirescu intră în Bucureşti, el intră pentru un ideal. Şi când strămoşii noştri ne-au dat această regiune, ne-au dat-o ca noi să o îmbunătăţim şi mai mult. Putem spune că omul este o fiinţă socială, dar, în acelaşi timp, şi o fiinţă religioasă, pentru că numai prin cele două dimensiuni, orizontală şi verticală putem să fim cu adevărat uniţi şi să împărtăşim aceleaşi puteri. Aşadar, când serbăm Oltenia ne gândim întotdeauna la ceea ce am primit şi ceea ce vom da mai departe. Glorie înaintaşilor noştri şi succes celor de astăzi!”.
Oltenia, cel mai frumos ţinut
În cadrul evenimentului au luat cuvântul şi Primarul municipiului Craiova, Doamna Lia Olguța Vasilescu, Excelența Sa, Vice-Ambasadorul Marii Britanii în România, Doamna Tanya Collingridge, Preşedintele Consiliului judeţean Dolj, Domnul Cosmin Vasile şi Prefectul județului Dolj, Domnul Dan Diaconu.
Doamna Primar Lia Olguța Vasilescu a făcut o incursiune istorică admirând curajul oltenilor în faţa asupritorilor din veacurile trecute şi gândul plămădirii spre unirea cu celelalte regiuni istorice. După ce a subliniat importanţa Zilei Olteniei, Doamna Primar şi-a mărturisit dragostea faţă de ţinuturile frumoase ale Olteniei: „Pentru mine Oltenia este cel mai frumos ţinut. Este cea mai frumoasă regiune din România. În judeţul Mehedinţi avem Cazanele Dunării, Podul lui Dumnezeu, chipul lui Decebal sculptat în piatră, templele romane, peste 2000 de peşteri în judeţul Gorj, avem Oltul şi Doljul, două judeţe foarte frumoase, aşezate pe malul Dunării, şi, de asemenea, salba de mănăstiri din judeţul Vâlcea. Le avem pe toate la un loc, toate adunate într-o regiune cu adevărat mirifică”.
Oltenii, neam de piatră
Domnul Cosmin Vasile, Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, a remarcat importanţa Zilei Olteniei pentru toate judeţele ce alcătuiesc această regiune istorică, amintind faptul că această zi este sărbătorită din anul 2017, după o hotărâre legislativă a Parlamentului României. Ziua Olteniei este legată de ziua de 21 martie, ziua în care Tudor Vladimirescu intra triumfal în Bucureşti, în anul 1821. Domnul Vasile i-a felicitat pe olteni de ziua lor, şi-a exprimat admiraţia faţă de ei şi consideraţia faţă de înaintaşi: „Faptul că avem această zi, ne ajută să arătăm spiritul oltenilor, un neam de piatră, aşa cum s-a mai afirmat. Marile noastre personalităţi încercăm să le ţinem acolo sus pe postamentul pe care îl merită”.
Constantin Brâncuşi, personalitate cunoscută în toată lumea
Domnul Dan Diaconu, Prefectul județului Dolj, i-a felicitat pe organizatorii evenimentului şi, totodată, a evidenţiat geniul şi activitatea extraordinară a personalităţilor din Oltenia: „Vă mărturisesc că acest centru în care ne aflăm este mult mai frumos decât toate celelalte muzee şi centre care deţin lucrări ale sculptorului Constantin Brâncuşi. Sculptorul nostru din Oltenia ne face mândri pe oriunde mergem în lume. Toate lumea ştie cine a fost Constantin Brâncuşi şi îi apreciază lucrările”.
Nu trebuie să uităm ziua de 21 martie
Excelența Sa Doamna Tanya Collingridge, Vice-Ambasador al Marii Britanii în România, şi-a exprimat admiraţia în cuvintele frumoase ale limbii române şi a îndemnat la neuitarea eroilor: „Sunt onorată să sărbătoresc alături de Dumneavoastră în această regiune, cinstindu-i istoria, cetăţile şi meşteşugurile. Această sărbătoare este şi un prilej de comemorare a eroilor. Nu trebuie să uităm ziua de 21 martie, ziua în care revoluţionarul Tudor Vladimirescu intra în Bucureşti. Revoluţia a fost unul dintre evenimentele care a marcat începutul procesului de renaştere naţională a României”.
După rostirea discursurilor, persoanele prezente au admirat expoziţia de la Centrul „Constantin Brâncuși”. Expoziţia de la Muzeul de Artă a avut în prim-plan fotografiile ce le descoperă vizitatorilor Craiova din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, portretele primarului Nicolae Romanescu, ale arhitectului Edouard Redont, ale Majestății Sale Regele Carol I al României. În premieră, într-o expoziție legată de parcul Romanescu, au fost expuse și colorizări ale unor imagini de epocă şi ale unor portrete. De asemenea, cei prezenţi au putut admira tablouri ale unor pictori contemporani şi sculpturi ale unor artişti plastici craioveni. Expoziția de la Muzeul de Artă este deschisă până duminică, 26 martie.
Pr. Sorin-Grigore Vulcănescu