Punerea pietrei de temelie pentru Complexul de Cercetare și Activități Conexe „Sfântul Ierarh Calinic”, din Craiova

Evenimente Proiecte

Cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în ziua de 12 iunie 2023, a avut loc punerea pietrei de temelia pentru Complexul de Cercetare și Activități Conexe „Sfântul Ierarh Calinic”, din Craiova. Slujba de binecuvântare a fost oficiată de către Pr. Prof. Univ. Dr. Nicolae Răzvan Stan, decanul Facultății de Teologie, în prezența studenților și a părinților profesori.

În cuvântul de binecuvântare, Înaltpreasfințitul Irineu a mulțumit lui Dumnezeu și tuturor celor care au contribuit la demararea unui proiect de o anvergură așa de mare: „Așa a vrut Dumnezeu ca în această zi să punem piatra de temelie a acestui Centru de excelență «Sf. Ier. Calinic de la Cernica». O lucrare pe care ne-am dorit-o de foarte multă vreme și de care se simțea nevoia pentru Facultatea noastră de Teologie. Așa cum atunci când îți pui un gând bun în rugăciune înaintea lui Dumnezeu, Preamilostivul te ajută să-l duci la bun sfârșit, și acest Centru de excelență a putut să se realizeze și să-i punem început aici în acest loc. După lungi osteneli, a biruit gândul nostru și Dumnezeu a binecuvântat acest început și această lucrare sfântă. Evident că trebuie să mulțumim celor care ne-au ajutat să facem posibil construirea acestui centru. În primul rând, mulțumim rectorului Universității noastre, domnului Prof. Univ. Dr. Cezar Spânu, tuturor membrilor din Consiliul de Administrație și Senatului Universității, care au crezut în ideea noastră și care ne-au ajutat să ducem la bun sfârșit punerea în lucru a acestui proiect. În cadrul Universității și în mod special în cadrul Facultății de Teologie era necesar un asemenea Centru de excelență. Împreună cu părintele decan Nicolae Răzvan Stan, am început această lucrare ajungând până în momentul acesta și sperăm, cu ajutorul lui Dumnezeu, să-l ducem la bun sfârșit. Mulțumim echipei de construcție și tuturor colaboratorilor care s-au implicat în acest proiect. Mulțumim și celor de la Biroul tehnic al Universității noastre pe care întotdeauna i-am simțit aproape și care au fost receptivi la ideile noastre. Mulțumim Sf. Ier. Calinic, cel care ne-a ocrotit mereu. S-a simțit prezența și ajutorul lui în multe rânduri. Așadar, participați împreună cu noi la bucuria aceasta a bunului început și sperăm și la continuarea lucrărilor până la sfârșitul și darea în folosință a acestui centru. Maica Domnului și Sf. Ier. Calinic să ne ajute să ajungem la bunul sfârșit al acestui proiect”.

Proiectul „Consolidarea, reabilitarea, extinderea (cu modificarea regimului general de înălțime la Sp+P+2), modernizarea și dotarea complexului de cercetare și activități conexe «Sfântul Ierarh Calinic»” este finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 10 – Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale, Prioritatea de Investiții: 10.1-Investițiile în educație şi formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație şi formare.

Obiectivul general al proiectului este reprezentat de îmbunătățirea calității infrastructurii educaționale a Universității din Craiova, respectiv a Facultății de Teologie Ortodoxă prin consolidarea, reabilitarea, extinderea, modernizarea și dotarea complexului de cercetare și activități conexe „Sfântul Ierarh Calinic”. Acesta va cuprinde ateliere de restaurare, săli de curs, amfiteatru, paraclis, sală de mese, spații individuale de studiu pentru cadre didactice și cercetători, circulații, spații pentru administrație, spații tehnice, etc.