Marșul pentru viață, desfășurat în Craiova și Târgu-Jiu

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Departamentul de Tineret și Catehizare, în parteneriat cu Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români, filiala Craiova, Fundația „Societatea Ortodoxă a Femeilor” și Pro Vita Dolj, au organizat în orașul Craiova, Marșul pentru viață „Construim împreună pentru viață” 2024.

Evenimentul a fost deschis cu rugăciunea de binecuvântarea rostită de către PC. Părinte Protoiereu Cristian Cojocaru, alături de soborul de preoți și credincioșii prezenți. În continuare PC Părinte Profesor Vintilă Belcineanu, director al Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” și gazdă a evenimentului, a rostit cuvântul de deschidere: „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca în cartea Faptele Apostolilor spune că „Dumnezeu este Împăratul vieții”. Trebuie să înțelegem viața ca dar suprem oferit de Dumnezeu, iar viața pămânească trebuie trăită cu gândul la viața veșnică. Liantul care ne aduce astăzi aici este credința în Dumnezeu, credință pe care trebuie să o cultivăm și să o facem lucrătoare, iar acest lucru începe cu protejarea vieții încă de la concepție. Din acest motiv îi apreciez foarte mult pe cei care prețuiesc viața și fac eforturi pentru a susține viața. Vă mulțumim că ați ales să începeți Marșul pentru viață din Parohia noastră. Dumnezeu să ne ajute pe toți!”. Alături de PC. Părinte director au fost prezenți și reprezentanți din cadrul Arhiepiscopiei: Pr. Conf. Univ. Dr. Adrian Boldișor – Consilier Cultural, Pr. Prof. Dr. Adrian Lupu – Consilier Învățământ, Pr. Dan Camen  – Consilier Administrativ, Arhid. Petre Boroată – Consilier Sectorul Social, Filantropic și Misionar, precum și alți preoți din Protoieriile Craiova Sud, Craiova Nord și Băilești. Două grupuri parohiale de tineri au fost prezente alături de PC. Părinte Ovidiu Alexandru Coșeraru de la Parohia Fântâna Banului și PC. Părinte Alin Nicola de la Parohia Comoșteni.

Traseul Marșului  pentru viață a fost următorul: Craiova, ora 12:00: Biserica „Toți Sfinții” Hagi Enuș – Cinema Patria – Centrul Vechi – Biserica „Sfântul Prooroc Ilie” – Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” – Catedrala Madona Dudu;

La finalul Marșului pentru viață, părintele inspector Ștefan Bărbulescu a declarat: „Îi mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Irineu pentru binecuvântarea de a organiza activitățile pro-viață, dar mai ales pentru sprijinul oferit femeilor în criză de sarcină, concretizat în acest an prin înființarea Centrului pentru consiliere și informare „Sfânta Ana”. Este un drum anevoios și presărat cu încercări, dar avem marea binecuvântare de a ne bucura de o primă  reușită în acest sens, mai exact viitorii consilierii ai acestui centru au reușit deja, prin eforturi considerabile, să salveze primul copil de la avort, oferind suport emoțional și material unei mame în criză de sarcină, iar aici doresc să le mulțumesc în mod expres doamnei psiholog Renata Bănescu de la Vasiliada și Părintelui Petre Boroată de la Sectorul Social, Filantropic și Misionar pentru efortul depus. Nădăjduim, cu ajutorul lui Dumnezeu, ca odată cu înființarea acestui centru, să fie salvate cât mai multe vieți nevinovate”. Evenimentul s-a încheiat cu o mărturie plină de curaj și emoționantă a unei doamne care nu a reușit să depășească momentul de criză din sarcină, și urmările dureroase ale acestei traume, precum și învățătura desprinsă din această experiență negativă, de a primi toți copiii pe care i-a oferit Dumnezeu, patru la număr, de care se bucură în prezent. Participanții au luat parte, de asemenea, la săvârșirea Acatistului Bunei-Vestiri și la agapa pregătită de preoții de la Catedrala Madona Dudu.

Marșul pentru viață a avut loc și în orașul Târgu Jiu, în prezența PC. Părinte Protoiereu Marian Mărăcine, a PC. Părinte Inspector Neofit Stănciulescu și a unui număr de 30 de preoți, alături de alți participanți prezenți la eveniment. Organizatorii Marșului au fost  Asociația ,,Down Art Therapy”,  PRO-VITA Gorj, filiala Târgu Jiu a Asociației Studenților Creștini Ortodocși din România, Asociația VASILIADA a Mitropoliei Olteniei, Euro Education Federation, Asociația NEAMUNIT și Alianța Părinților. Traseul a fost următorul: Târgu Jiu, ora 14:00: Biserica „Înălțarea Domnului” – strada Victoriei – Piața Prefecturii – Teatru – Masa Tăcerii – Poarta Sărutului – Calea Eroilor – Coloana Infinitului.

De asemenea, Marșul pentru viață a fost organizat și în Protoieria Târgu Cărbunești, în localitatea Polovragi, în prezența PC Părinte Protoiereu Ion Spilcă și a Preoților Ștoflea Dumitru și Gogâță Nicolae, precum și în Parohia Albeni, organizat de PC. Părinte Șuncă Mihalache.

Marșul pentru viață este o manifestare dedicată sprijinirii mamelor aflate în criză de sarcină și a copiilor nenăscuți. În anul 2024 peste 1500 de localități din România și Republica Moldova au organizat Marșul pentru viață. Conform statisticilor din anul 1958 până 2024, în România, s-au făcut aproximativ 24 de milioane de avorturi.

(Pr. Ștefan Bărbulescu)