22.06.2012 – Mitropolitul Olteniei va sfinti duminică o biserică în Episcopia Severinului şi Strehaiei

Evenimente

 
 
       Duminică, 24 iunie, când Biserica Ortodoxă prăznuieşte Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul  şi Aducerea moaştelor Sf. Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei va fi prezent în mijlocul credincioşilor din satul mehedinţean Lunca Banului. Aici, Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit va săvârşi Sfânta Liturghie şi slujba de sfinţire a unui nou lăcaş de închinare pentru cei botezaţi întru Hristos, ridicat în Parohia Slătinic, Protopopiatul Strehaia. Vor sluji împreună cu Mitropolitul Olteniei, chiriarhul locului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei şi Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei.  
       Noua biserică este pusă sub pronia Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel şi a Sfinţilor Martiri Brâncoveni. Piatra de temelie a sfîntului locaş a fost pusă de către Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei în ziua de 31 iulie 2006, după cum reiese din actul de sfinţire. Întrucât anul 2006 a fost proclamat  la nivelul întregii Patriarhii ca ,,Anul Sfântului Nicodim de la Tismana” toate bisericile din Mehedinţi, a căror piatră de temelie a fost pusă în acel an, au fost aşezate şi sub purtarea de grijă a Sfântului Nicodim. 

 
       Construirea sfintei biserici, pictura interioară, amenajarea cu mobilier sculptat, executarea finisărilor exterioare, acoperirea cu tablă de cupru, amenajarea curţii interioare, împrejmuirea cu gard de piatră şi cu racle metalice, s-au realizat între anii 2006-2010 cu ajutorul enoriaşilor din satul Lunca Banului coordonaţi de părintele paroh Petre Birceanu, al altor donatori, precum şi cu sprijinul Primăriei Strehaia.
Sfântul lăcaş  a fost împodobit cu toate obiectele de cult şi odăjdiile necesare ritualului liturgic, iar în curtea interioară a fost construită o fântână.

(Sursa: episcopiaseverinului.ro)