Conferință dedicată cântăreților bisericești, din Protoieriile Târgu-Jiu Nord și Sud, județul Gorj

Evenimente Proiecte

Cu binecuvântarea și la inițiativa Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți), declarat de Patriarhia Română, la nivelul protoieriilor din Arhiepiscopia Craiovei se desfășoară în mod special conferințe dedicate cântăreților bisericești din județele Dolj și Gorj. În cadrul conferințelor preoțești de toamnă Înaltpreasfințitul Irineu a subliniat rolul important în activitatea pastoral-misionară a parohiei și a preotului și a binecuvântat organizarea întâlnirilor pentru cântăreții bisericești din Arhiepiscopie.

Prima conferință a fost organizată de Protoieriile Târgu-Jiu Nord și Sud, prin implicarea părinților protoierei Marian Mărăcine și Ionel Câmpeanu, în ziua de 9 noiembrie 2023. Mai întâi, s-a săvârșit slujba Sfintei Liturghii, în biserica Parohiei Înălțarea Domnului, din Târgu-Jiu. Răspunsurile de la strană au fost date de cântăreții bisericești prezenți.

În a doua parte a conferinței, Părintele Mitropolit a vorbit despre cântarea bisericească, despre rugăciune prin cântare și despre pomenirea cântăreților în calitate de înaintași ai noștri: „Cântarea este darul lui Dumnezeu. Nu toți oamenii au voce sau ureche muzicală, dar toți pot să laude pe Dumnezeu și să însoțească pe cei care sunt înzestrați cu acest dar al muzicii. Este o datorie să-L lăudăm pe Dumnezeu întotdeauna. Cântarea este o trezire a sufletului dintr-o stare de toropeală. Chiar și pustnicii, în îndepărtările lor de lume, cântă și se roagă permanent. Imnele sunt izvorâte din adâncul sufletului, revelate de harul Duhului Sfânt. De aceea, Sf. Efrem Sirul care a compus imne se numește „harpa Duhului Sfânt”. Pe prorocul David îl vedem reprezentat cu o harpă, deoarece psalmii era cântați. Astăzi s-a păstrat tradiția cântării unor psalmi la slujbele Bisericii. Cinstim și invocăm pe cântăreții din veacuri, ca înaintași ai noștri. Unii au compus cântări, alții le-au intonat, adică le-au dăruit poporului lui Dumnezeu. Mulți dintre acești cântăreți sunt necunoscuți, au rămas anonimi, dar sunt convins că atât preoții cât și dumneavoastră îi aveți în minte pe cei care i-ați cunoscut”.

În continuare, Înaltpreasfinția Sa a amintit de vocația cântărețului, ca reprezentant al poporului rugător, mai ales la săvârșirea Sfintei Liturghii: „Cântărețul este chemat de Dumnezeu ca să înfrumusețeze cântarea bisericească. Cu siguranță putem vorbi de o vocație de cântăreț bisericesc. Pentru că Dumnezeu ne-a înzestrat cu acest glas frumos și bine armonizat, suntem datori să-I cântăm lui Dumnezeu. Pentru că este nevoie la sfintele slujbe de cântăreț care să dea răspunsuri la strană, la rugăciunile și ecteniile preotului, iată cât de importantă este vocația de cântăreț. La o ectenie recitată sau cântată de către preot, nu poate să lipsească un răspuns al poporului lui Dumnezeu. Răspunsul dumneavoastră reprezintă răspunsul poporului lui Dumnezeu. Este necesar ca noi să înțelegem mesajul Bisericii pentru cântăreții bisericești. Este un mesaj de chemare, un imbold de a progresa, de a nu ne lăsa copleșiți de grabă, de indiferență și de ignoranță. Rânduiala slujbelor este alcătuită de Sfinții Părinți. Tipicul slujbelor este ca o scară care merge spre un vârf al rugăciunii. Sf. Liturghie ne conduce spre momentul sublim al prefacerii Darurilor de pâine și vin în Trupul și Sângele Mântuitorului, la cântarea de preamărire a Maicii Domnului, la rugăciunea Tatăl nostru și la sfârșitul Sf. Liturghii. De aceea este foarte important ca noi să cântăm frumos și corect pentru că noi cântăm lui Dumnezeu. Mai mult, cântarea noastră este o integrare în corul îngerilor. Când cântăm la Sfânta Liturghie, îngerii sunt cu noi și ascultă cântarea”.

Îndemnul de final a fost acela de a fi responsabili înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor față de chemarea asumată, conlucrând cu preotul paroh la actul pastoral-misionar din parohiile noastre: „Drept urmare, trebuie să fim foarte atenți ca să nu tratăm cu indiferență cântarea la strană. Trebuie să citiți corect și să luați aminte la ceea ce citiți sau cântați. Nu trebuie să uităm că suntem oamenii lui Dumnezeu. Avem responsabilitate înaintea lui Dumnezeu pentru tot ceea ce facem în calitate de cântăreți bisericești. Sunteți frații și apropiații noștri. Nu sunteți persoane de rang inferior față de preoți. Noi vă stimăm și vă considerăm la fel de mult cât stimăm și pe preot. Evident cu fiecare în parte lucrăm după chemarea sa. Așadar, felul cum vă veți adresa înaintea lui Dumnezeu prin citire sau cântare, în același fel veți fi răsplătiți în Împărăția cerurilor. Fiți cu luare aminte și întotdeauna pregătiți înaintea lui Dumnezeu”.